eerste dag met mijn pup

De eerste dag met mijn pup

De eerste dag met je pup, hoe pak je dat eigenlijk aan? Oké, om te beginnen, heb je alle benodigde spullen in huis? Klik hier om mijn gratis checklist te downloaden.

Een eerste tip die ik nu vast wil geven: zorg ervoor dat je pup de eerste dagen niet alleen thuis hoeft te zijn. Zo heb je de tijd om rustig aan de slag te gaan om te oefenen met het alleen thuis blijven.

Puppyproof

Dan is het tijd om je huis te puppyproofen. Bedenk dat een pup overal aan kan gaan kauwen en overal kan plassen. Haal het allerergste scenario voor ogen. Wat moet er dan allemaal aan de kant of opgeruimd worden? Denk aan: vloerkleden die tijdelijk opgerold moeten worden, kabels die aan de kant moeten, giftige planten waar een pup absoluut niet aan mag komen. Zorg dat je alles wat gevaarlijk zou kunnen zijn in elk geval hebt opgeruimd (en alles wat vervelend zou zijn als het stuk gaat natuurlijk ook). Wat je ook nu vast kan doen is zorgen voor een plekje voor je pup. Een bench of puppyren wat helemaal de plek van je pup gaat worden.

De fokker

En dan komt het moment… je pup ophalen bij de fokker! Super spannend maar natuurlijk ontzettend leuk! Denk van tevoren wel even na hoe je je pup vervoert. Ga je met de auto? Voor veel pups is het de eerste keer dat ze met de auto gaan. Voor de pup kan het dan het fijnste zijn om bij hem of haar te gaan zitten. Het veiligste is dit wanneer de pup een passend tuig aan heeft en in een autogordel zit met jou naast hem/haar op de achterbank. Ben je van plan te lopen? Denk er dan aan dat pups niet ver mogen lopen (vuistregel: ±5 minuten per maand oud). Misschien is wandelen van een fokker naar huis dus niet zo’n goed plan.

Als het goed is heb je voordat je je pup op gaat halen al contact gehad met de fokker en heb je al wat informatie gekregen. Ook zou het fijn zijn als de fokker vast een lapje stof in het nest heeft gelegd zodat jullie dat straks op de plek van de pup kunnen leggen zodat de plek een vertrouwde geur krijgt. Qua informatie is het bijvoorbeeld goed om te weten wat en hoe vaak je pup bij de fokker te eten heeft gekregen, zo kan je dat in elk geval de komende tijd blijven geven en hoeft je pup niet ook nog te wennen aan nieuw voer.

De chip van je pup

Van de fokker krijg je als het goed is ook het dierenpaspoort en de gegevens van de chip van je hond. Het is goed om zo snel mogelijk de gegevens van de chip over te zetten naar jouw gegevens. Mocht je je puppy kwijtraken, bijvoorbeeld omdat hij/zij ergens van schrikt, is de chip af te lezen en is het snel duidelijk dat jij de eigenaar bent.

Eerste dag met je puppy

Naar huis met je pup!

Vervolgens is het tijd om lekker naar huis te gaan. Bij thuiskomst zal je pup onder de indruk zijn maar waarschijnlijk ook best moe. Alles is natuurlijk nieuw. Normaal gesproken zijn er altijd nestgenootjes om hem/haar heen en nu niet meer. Voor je pup is het ineens erg wennen. Laat je puppy even ontdekken waar hij/zij is beland. Even rondsnuffelen en rondkijken wat dit allemaal is. Loop nu niet steeds achter je puppy aan maar houd hem/haar wel in de gaten dit in verband met de zindelijkheid. Nog een vuistregel: met een pup om de 1 à 2 uur en na het slapen, eten en spelen naar buiten.

Na het ontdekken is je puppy waarschijnlijk behoorlijk uitgeput. Tijd voor een dutje! Eerst natuurlijk eventjes naar buiten en dan is het tijd om even te slapen. Een tip voor naar buiten gaan met je pup: niet teveel proberen te wandelen maar gewoon een tijdje op één plek blijven staan. De geuren op één plek zijn vaak al indrukwekkend genoeg dat het wel eventjes kan duren voordat je puppy tijd heeft om te plassen.

Het is fijn als je al een bench of puppyren in de kamer hebt staan waar hij/zij in kan gaan liggen als hij/zij dat wil. Kijk eventjes aan waar je pup gaat liggen om te slapen. Heeft je puppy teveel indrukken gehad om lekker te kunnen slapen? Dan kan het helpen door je pup even aan te lijnen en bij hem/haar te gaan zitten. Het kan zijn dat je pup zo wat meer rust weet te vinden om zo lekker te gaan slapen. Let wel op dat je niet veel gaat aaien of toch met je pup gaat spelen als je lekker bij je puppy zit! Slapen kan dan juist lastiger worden.

Na het slapen is het tijd om weer naar buiten te gaan. Zo kunnen we voorkomen dat je pup binnen zijn/haar behoefte gaat doen. We kunnen na het slapen al een klein beginnetje maken met het leuk maken van de bench of puppyren. Dit doe je door eerst het deurtje gewoon open te laten staan en er af en toe wat leuks/lekkers in te doen. Zo’n plek waar regelmatig wat lekkers te halen valt of een speeltje in ligt wordt vanzelf leuk!

De eerste dag met je pup = een band opbouwen

De eerste dag met je pup vormt ook de basis van het opbouwen van de band met je puppy. Dingen om samen met je puppy te doen om een band op te bouwen zijn bijvoorbeeld: lekker knuffelen, samen spelen of heel kort al wat oefeningetjes doen. Een goede band opbouwen met je pup is de basis voor een fijne samenwerking met je hond straks!

Eerste nacht met je pup

De eerste nacht met je pup

De eerste dag met je pup betekent ook de eerste nacht met je pup. Hoe doe je dat? Er zijn veel verschillende adviezen. Een veelgehoord advies is ‘stop maar in de bench en laat maar janken. Hij wordt vanzelf wel rustig!’. Dit is een advies wat ik niet zou geven. Het kan niet alleen de bench of ren tot een hele vervelende plek maken maar ook de band met jou schaden.

De eerste paar nachten zou ik adviseren bij je pup in de buurt te slapen. Daarna kan je heel langzaam de afstand vergroten (als dat is wat je wil). De eerste paar nachten dus óf een bench bij je bed óf een luchtbedje bij de ren/bench zou mijn advies zijn. Zo hoeft je puppy zich niet zo alleen te voelen zo zonder zijn nestgenootjes. Denk er hier ook weer aan dat je waarschijnlijk regelmatig je bed uit moet om je pup even te laten plassen! Puppyblaasjes zijn echt nog heel klein en kunnen het vaak nog geen nacht volhouden. Sommige pups willen hun bench echt niet vies maken en zullen de eerste nacht al piepen als ze naar buiten moeten. Niet alle puppy’s zullen gaan piepen, dan zal er dus een wekker aan moeten om de paar uur.

Deze tips zijn natuurlijk allemaal tijdelijk. Je pup wordt vanzelf een volwassen hond en dan zul je er echt niet meer om het uur uit hoeven. Deze tips zijn ervoor om jullie een zo fijn mogelijke start te geven zodat het voor iedereen een leuke tijd kan worden. Je zal ook vanzelf merken dat je eigen manieren en routines gaat krijgen in de meeste dingen. Uitlaten, eten geven, gaan slapen, het wordt op een gegeven moment allemaal weer routine. Echt waar!

Nog een beetje extra hulp nodig?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *