toen en nu van socialisatie

Toen en nu van socialisatie

Tegenwoordig is het één van de meest gehoorde termen in de honden- en dan helemaal de puppywereld: socialisatie. Maar wat is socialisatie nou precies? En wat moet je dan allemaal doen? de ideeën hierover zijn in de loop der tijd aardig veranderd.

Hoe ging socialisatie vroeger?

Voordat mensen honden echt gingen zien als onderdeel van het gezin was er van bewuste socialisatie geen sprake. De hond liep gewoon rond en moest maar gewoon doen wat er gezegd werd. Er werd nog niet nagedacht over de emotionele belevingswereld van de hond. Honden hadden vaak in praktische zin nut, bijvoorbeeld door het erf te bewaken. Natuurlijk was onze maatschappij toen ook anders. Nu verwachten we van onze honden dat ze naar veel dingen met ons mee gaan. Dat was toen natuurlijk veel minder het geval. Honden waren voor in en om het huis en de boerderij en verder niet.

Later…

Wat later kwamen honden meer het huis in en gingen ze meer onderdeel uitmaken van het gezin, nog niet echt als volwaardig gezinslid, maar toch. Er werd nog steeds niet veel rekening gehouden met de emoties van honden. Er werd vooral gedacht vanuit het idee dat honden nog steeds wolven waren en dat je ze ook zo moest behandelen. Soms ook met harde hand door bijvoorbeeld slipkettingen of je hond op z’n rug te gooien. Ook was toen het idee dat binnenshuis de hond niet moest gaan denken dat hij de alpha is. (Hierover binnenkort een artikel!). Misschien dat een aantal vooruitstrevende mensen al wel eens van socialiseren gehoord had maar het was echt nog geen breed begrip

En daarna?

Op een gegeven moment kwam er een grote ommekeer in hoe we naar honden gingen kijken. Slipkettingen gingen in de ban en ook de theorie dat je dominant moest zijn over je hond kon je prullenbak in. Er werd veel meer gekeken en onderzoek gedaan naar hoe een hond emotioneel nou in elkaar zit. Het effect op socialisatie was dat mensen hun pup naar zo veel mogelijk dingen mee gingen nemen om hun pup maar te socialiseren. Dit had alleen niet altijd het gewenste effect.

Hoe denken we nu over socialisatie?

Gelukkig zijn we nog steeds bezig met de emotionele wereld van de hond, misschien nog wel meer dan een paar jaar geleden. De adviezen voor socialisatie gaan nu veel meer uit van de hond: Waar is je pup nu aan toe? Dus waar we een paar jaar geleden misschien vrolijk met onze pup over de markt waren gaan lopen, gaan we nu eerst op een afstandje kijken. Gewoon eerst eens mensen kijken en op een afstandje horen hoe de daken van de kraampjes wapperen. Natuurlijk komt (als je het graag wil) op een gegeven moment de stap om over de markt te lopen wel, alleen niet meteen! We kijken nu veel meer naar de pup. Hoe gaat het nu met je pup? Wat heb je vandaag allemaal al gedaan? Heeft je pup al genoeg geslapen? Aan welke stap zijn jullie samen toe voor dit ding/deze belevenis?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij de socialisatie van je pup? Of heb je andere vragen?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *