Je hond en de zomer
Eindelijk is het zo ver: de zomer is er! Als je een hond hebt zijn er wel dingen waar je rekening mee moet houden als het weer warmer begint te worden. In dit artikel komen een paar dingen aan bod waar je op moet letten met je hond in de zomer.
Ik ben maar heel even weg!
Ik begin met één van de belangrijkste dingen: laat je hond in de zomer NOOIT alleen in de auto! De temperatuur in de auto loopt ontzettend snel op (zie afbeelding hieronder). Dus laat je hond niet alleen in de auto zodra het warmer wordt buiten. Mocht je een hond in een (warme) auto zien in de zomer: bel in eerste instantie de politie op 0900-8844 en als zij je niet verder kunnen helpen het landelijke meldnummer 144.
Ik ga even met hem fietsen zodat hij z’n energie kwijt kan!
Ook hiermee moet je heel erg oppassen! Een goede vuistregel is: vanaf een buitentemperatuur van 15oC niet meer met je hond naast de fiets fietsen. Het is dan al snel te warm voor je hond en het risico op oververhitting is groot. Als het warm is kan je je hond beter lekker binnen laten zitten. Om wat energie kwijt te raken kan je altijd zoekspelletjes of hersenwerkjes doen. Vaak zijn honden lichamelijk als het warm is toch al wat sloom en kan je ze beter wat mentale uitdaging geven.
Hoe herken je oververhitting eigenlijk?
Honden raken hitte eigenlijk alleen kwijt door hijgen en zweten door hun voetzooltjes. Ze kunnen dus snel oververhit raken. Oververhitting bij de hond kan je herkennen aan de volgende signalen:
- Sloom
- Minder reageren op aanspreken
- Rode slijmvliezen
- Oren en/of voetzooltjes voelen warm aan
- Soms: braken
Wat doe je als je hond oververhit is?
- BEL DE DIERENARTS!
- Koel je hond af met lauw stromend water. Let op! Niet met koud water! Laat je hond even wennen aan de temperatuur van het water.
- Leg je hond neer bij een ventilator of airco. Let op dat de ogen niet uitdrogen.
- Eventueel: de buik scheren om de bloedvaten te helpen warmte af te voeren
Let bij al deze maatregelen op dat je op tijd mindert en stopt met koelen als je hond weer aan de betere hand lijkt! Anders loop je risico op onderkoeling.
Hoe kan je oververhitting voorkomen?
Er zijn verschillende producten te koop winkels om je hond af te koelen in de zomer. Denk bijvoorbeeld aan koelmatten of -halsbanden. Met name koelmatten zouden prettig kunnen zijn voor je hond omdat ze kunnen kiezen of dat ze erop willen liggen of niet.
Het belangrijkste is echter om ervoor te zorgen dat je huis in de zomer een relatief koele plek is voor je hond. Dit kan dus ook zonder koelmatten door bijvoorbeeld gordijnen dicht te doen als de zon op het raam staat, een ventilator aan te zetten of je hond lekker op de tegels te laten liggen.
Heb je vragen over dit artikel?