Maand van het hondengebit

Maand van het hondengebit

Februari is de maand van de gebitsverzorging! Natuurlijk focus ik me vooral op het hondengebit dus daar zal dit artikel vooral over gaan. Dat er een maand lang meer aandacht is voor het hondengebit is niet verkeerd. Wist je bijvoorbeeld dat het verstandig is om de tanden van je hond te poetsen? En dat gebitten van kleine hondjes vaak slechter zijn dan die van grotere honden?

Wat is de oorzaak?

Eigenlijk is de oorzaak van gebitsproblemen bij de hond niet echt anders dan bij de mens. Door eten, speeksel en bacteriën ontstaat tandplak wat binnen 24 uur tandsteen kan worden. Tandsteen is bij honden alleen goed weg te halen onder volledige narcose. Mocht je tandsteen gewoon laten zitten, dan kunnen er ontstekingen ontstaan aan het tandvlees. Ontstoken tandvlees kan ervoor zorgen dat je hond (een deel van) zijn tanden verliest of zelfs voor hele ernstige dingen zorgen zoals een bloedvergiftiging!

Hoe herken je problemen in het hondengebit?

Het kan best lastig zijn om goed te kunnen zien of je hond last heeft van zijn of haar gebit. Helemaal als je hond het sowieso al niet fijn vindt als er iemand aan zijn/haar bek zit. Het is belangrijk om daarom, voordat er problemen zijn, al te oefenen met het in de bek kijken. Dit kan door de ‘chin rest’ aan te leren. Mocht je graag hulp willen met de ‘chin rest’, klik hier om contact op te nemen! Op die manier kan je in samenwerking met je hond toch het gebit controleren. Dan nog moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten.

  • Bruinige aanslag op de tanden en/of kiezen
  • Rood tandvlees of rode randjes van het tandvlees
  • Tanden die niet mooi glad zijn
  • Slijten van tanden
  • Misschien ontbreken er tanden of kiezen
  • En speciaal voor wisselende pups: vallen alle melktanden wel uit? Of zijn er (bijvoorbeeld hoektanden) die blijven zitten

Voorkomen van problemen

Gelukkig zijn de meeste van deze problemen te voorkomen. Door op tijd te beginnen met het poetsen van het gebit van je hond bijvoorbeeld. Begin als pup al aan het wennen aan de tandenborstel en het oefenen met poetsen. Daar heb je een hondenleven lang plezier van! Met het tandenpoetsen voorkom je de aanslag, het ontstoken tandvlees, tanden waar gaatjes in ontstaan en het uitvallen van tanden. Het slijten en het blijven zitten van melktanden voorkom je niet met tandenpoetsten. Slijten is wel te voorkomen door bijvoorbeeld niet te spelen met tennisballen. Wanneer er zand in de ‘vacht’ van de tennisbal blijft zitten werkt dit als een soort schuurpapier op het hondengebit!

Naast tandenpoetsen en voorzichtig zijn met de dingen waarmee je hond speelt is het belangrijk om regelmatig met je hond naar de dierenarts te gaan en een gebitscontrole te laten doen. In februari is dit bij sommige praktijken zelfs gratis! Klik hier om te kijken welke praktijken meedoen. Helemaal als je denkt dat je hond misschien een gebitsprobleem heeft is het belangrijk naar de dierenarts te gaan. Melktanden die te lang blijven zitten hebben soms bijvoorbeeld écht een dierenarts nodig om ze eruit te halen om te voorkomen dat ze problemen geven voor het volwassen hondengebit. Ook voor tandsteen verwijderen heb je dus een dierenarts nodig omdat het alleen onder narcose helemaal goed kan gebeuren.

Maand van de gebitsverzorging

Meer informatie of hulp nodig bij het aanleren van één van de dingen die in dit artikel genoemd werden?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *